Linkshandige PresidentenVandaag is de Dag voor de Linkshandigen. De dag dat er aandacht wordt gevraagd voor onze “minder bedeelde” medemens. Waar de vroegere generatie nog geforceerd werd om het linkse bestaan in te wisselen voor het rechtse, is men tegenwoordig in alle vrijheid om de handjes te laten wapperen in welke richting ze ook maar willen. 

Nou heb ik altijd gevonden dat al die verschillende dagen voor verschillende onderwerpen kolder zijn. Herdenkingsdag, Dag van de Arbeid, Sint Patrick’sdag en Bevrijdingsdag zijn, in mijn ogen, nog goede dagen. Ze staan vanuit het verleden al ergens voor. Er zijn ook dagen die een tegenhanger zijn van het dagelijks stramien, zoals Secretaressedag en Piratenpraatdag. Normaal gesproken is de dag altijd van de baas en praten we in onze normale taal tegen elkaar. Maar waarom is er een dag voor linkshandigen? Het is niet zo dat tegenwoordig de linkshandigen nog in een verdomhoekje worden gestopt met een stempel “onrein” op hun voorhoofd. 

Wel las ik toevallig dat er tegenwoordig onderzoek wordt gedaan naar de erfelijkheid van linkshandigheid. Blijkbaar is het voorkeursgebruik van de linker hand een dominante eigenschap, maar zijn er in de wereld veel meer rechts- dan linkshandigen. Naar mijn idee is dit een hele interessante studie en mag hiervoor best aandacht gevraagd worden. Zeker voor mij, omdat ik uit een gezin kom waarin ik de enige rechtshandige ben. Maar het gaat te ver om voor deze groep mensen één speciale dag te vormen, ze worden immers tegenwoordig niet meer onderdrukt. 

Vandaar dat ik daarom ook een speciale dag wil vormen, namelijk: De Dag voor de Enige Rechtshandige in een Linkshandig Gezin. Op deze dag vraagt men aandacht voor deze uiterst penibele situatie. De rechtshandige in dit gezin kan namelijk nooit, in de veiligheid van zijn eigen huis, normaal een schaar bedienen. Haar, nagels, cadeaupapier, knutselwerkjes, verpakkingen en afknipstrookjes kunnen niet ingeknipt worden, omdat er in het hele huis geen normale schaar te vinden is. Kerstkaarten, correspondentiebrieven, kruiswoordpuzzels en boodschappenlijstjes moeten, om vlekken te voorkomen, met rechts geschreven worden. “Waar is dat rechtshandige grut van ons? Ik moet mijn verlanglijstje afmaken zonder te vlekken”.

Boeken liggen ondersteboven, vanwege het verkeerde handgebruik. En de rechtshandige is volgens de maatschappij bevoorrecht, maar wordt in zijn eigen huis benadeeld. De enige grijze muis te midden van de creatievelingen. De zonderling die het bestek verkeerd om vast heeft. Degene die naar de winkel moet lopen, in de gereedschapsrekken moet kijken en zomaar een apparaat dat hem aanstaat moet kopen. En niet eerst kan kijken of hij ook wel voor linkshandig gebruik is. En thuis aangekomen is hij de enige die het apparaat kan gebruiken en de linkshandigen, de ratten die het zijn, laten hem dan alle vuile klusjes opknappen, omdat hij het apparaat wel kan gebruiken. 

Zoals je kan zien is het ontstaan van de Dag voor de Enige Rechtshandige in een Linkshandig Gezin van bijzonder belang voor deze maatschappij. Er moet aandacht voor gevraagd worden en iedereen moet weten dat dit niet langer door de beugel kan. 

Zo zie je maar weer dat iedereen voor zijn eigen onzinnige zaak een dag kan bedenken. Dat betekent niet meteen dat deze dag in het leven geroepen moet worden. Anders heb ik nog een aantal dagen waarvan ik de geboorte wil veroorzaken, zoals: De Dag voor de Baas van Secretaresse Jannie, De Dag voor de Botsing tussen het Onbeweegbare Object en het Onstopbare Projectiel en De Dag voor de Dag voor de Dagen.

Een gedachte over “Links is geen vloek meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s