Strandmeisje met Smartphone“Ik vrees voor de dag dat technologie onze menselijke interactie passeert. De wereld zal een generatie van idioten hebben.” Deze uitspraak van Albert Einstein schiet mij in het achterhoofd als ik hoor over het nieuws dat acht op de tien Nederlandse vakantiegangers niet zonder internet kan op hun vakantiebestemming. 

Zijn we werkelijk zo afhankelijk geworden van onze tablets, E-readers, laptops en smartphones, dat we niet meer rustig kunnen genieten van onze vakantie zonder all het appen, tweeten, Facebooken, YouTuben, Instagrammen, Vinen, mailen, Tinderen, of E-darlingen. Moeten we zelfs op onze relaxte vakantiebestemming nog weten wat er aan de hand is in de wereld van onze sociale media? Is het echt nodig dat we kunnen zien hoe Tante Toos jouw honderdtal foto’s van die ene pijlstaartrog “liked”? Of dat je voor de tiende keer paella met een Screaming Orgasm hebt verorberd, nadat je er een foto van hebt gemaakt? #LLoret #Paella #ScreamingOrgasm #Espana #Spanje #Summer #Tropics #Comazuipen @BestFriendnummer1 en @Zelfdesoortmeisjealsnummer1-maardansaaier.

Als ik op vakantie ga, dan laat ik hooguit het thuisfront weten of het vliegtuig überhaupt geland is. Misschien nog dat hotel er prachtig uit ziet met een werelds uitzicht en dat de temperatuur er goed is. Zelfs als het piest uit de hemel, ik naar de achterkant van de verlepte garage kijk en de snottebellen aan mijn neus totaal bevriezen, zeg ik gewoon tegen het thuisfront dat alles helemaal top is. Zij hoeven niet te weten dat ik voor de zoveelste keer gefrituurd calamaris eet. Ze zien de foto’s wel als ik terug kom van vakantie. Op vakantie ben ik bezig met vakantie. Niet met het thuisfront en zeker niet met de sociale media.

Zo hoorde ik een paar weken geleden, dat er tegenwoordig geen enkele campingplek meer bestaat zonder stopcontacten. Hier keek ik raar vanop. Dit klinkt je misschien raar in de oren, maar ik ben voor het laatst gaan kamperen toen je nog een goed uur bezig was met het sokje van je gaslamp goed op de fitting te krijgen. Toen je nog met een toiletrol en de krant van vorige week naar het toiletgebouw slenterde. Om daar uiteindelijk boven een hangtoilet je ochtend dropping te draaien, met in de ene hand de sportpagina, die je elke ochtend al hebt gelezen, en de andere hand tegen de deur, omdat elk hangslot doorgeroest is. En je niet wil dat die dikke Duitser, van die plek tegenover je, jouw toilet komt binnenstormen en jou in je yoga-pose net de laatste hand ziet leggen aan je drukkunstwerk. Tegenwoordig hoeft dit alles niet meer. Iedereen heeft een chemisch toilet bij zich, of gaat naar één van de zelfreinigende toiletten met automatisch slot, terwijl je je ogen niet één keer hebt afgewend van je potje Angry Bubble Crush tegen je zusje die met haar waterdichte smartphone op de bodem van het zwembad zit te pielen.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar dit heeft natuurlijk geen drol te maken met vakantie. Maar tegenwoordig zijn we allemaal zo afgesteld op het gebruik van onze technologie, dat we op vakantie een probleem hebben om ons ervan los te koppelen. In plaats van in gebrekkig Frans een Pain du Stoque avec Le Telegraaf te bestellen in de campingwinkel; laten we Siri nu alles in vloeiend Frans voor ons uitspreken en hoeven wij alleen nog maar te wijzen. In plaats van de hele dag door de bergen te crossen om te kijken of dat ene obscure museumpje nog open is; kijken we nu op onze tablet en zien dat het museum van de Herten in Bronstijd in Lapland voor de rest van de zomer gesloten is vanwege desinteresse van de toerist. Of dat je aan iedereen moet vragen of je de goede kant op rijdt om er uiteindelijk achter te komen dat je de kaart ondersteboven hield en blijkbaar al een uur precies in de tegenovergestelde richting aan het rijden bent, terwijl we nu als zombie’s achter de rest van Nederland de Zwarte Zaterdag inrijden omdat iedereens navigatiesysteem zei: “Bij de grens van Frankrijk sluit achteraan in de file”.

Waar is het avontuur gebleven van het niet weten waar je uitkomt. Van het eten van platgedrukte broodjes pindakaas op de muur van een kasteel, dat toevallig op de verkeerde route lag, maar als prachtige uitkomst dient als pauzeplek. De moed weer oprapen en de kaart nog maar eens bekijken, maar deze keer vanaf een andere kant. De potjes kaart met de overburen die je beste vrienden zijn geworden in deze gruwelijke twee weken “back to basic”, omdat je van elkaar net iets te veel naakt hebt gezien, doordat je jezelf niet redelijk kan aankleden in een tent waar je niet rechtop in kan staan. Of de leuke kroegjes, gezellige terrasjes, kneuterige bergdorpjes, adembenemende havenplaatsjes of pittoreske lunchtentjes die je per ongeluk hebt gevonden, omdat het museumpje gesloten was maar je de dag niet in de soep wilde laten lopen en op zoek bent gegaan naar een leuk alternatief.

Met de technologie van tegenwoordig zijn we overal precies op tijd, weten we waar de leuke dingen te doen zijn en kunnen we deze ervaring delen met de rest van de wereld, Maar het doet enorm af aan de vakantie-ervaringen die je kan hebben zonder al dit technisch vernuft.

Een gedachte over “Vakantie vieren 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s