BabynamenFlower Dragonball. Ik heb het hier niet over en nieuwe tekenfilmserie, maar over een naam die ik hoorde. Er loopt een persoon op aarde rond die de voornamen heeft: Flower Dragonball. Niet alleen is dit enorm vervelend voor de persoon met deze namen, maar ouders hebben nou eenmaal een enorme verantwoordelijkheid als het gaat om het kiezen van namen voor hun pasgeboren engeltje. En dat gaat niet altijd goed. 

Natuurlijk ga ik er vanuit dat de ouders van Flower Dragonball hippies waren. En ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Het is een heerlijk excentrieke naam, die bijna niet voorkomt in de gehele wereld. Dit is leuk voor een klein kind. Die zijn hierdoor bijzonder en interessant, maar zo gauw jij het bedrijfsleven in moet, snap ik dat deze naam eerder een vloek dan een leuke excentriciteit is. Op kantoor wordt je eerder serieus genomen met de naam Henk, Klaas of Mirjam, dan met Appel, Noord of Breukelen.

Misschien denk je nu dat ik zomaar wat willekeurige woorden zeg, maar dan zit je verder van de waarheid dan je zou denken. Appel, Noord en Breukelen zijn respectievelijk de kinderen van Gwyneth Paltrow, Kanye West en David Beckham. Natuurlijk zijn ze vertaald vanuit het Engels, maar dit betekent niet dat hun betekenis verandert. In het Nederlands klinken ze alleen nog gestoorder, omdat je precies begrijpt wat een ongelooflijk stomme namen dit zijn voor een kind.

Ik begrijp ook dat het moeilijk is voor ouders om een naam te kiezen voor je kind. Mijn ouders probeerden namen te zoeken waar bijna niks op rijmde. Mijn zus, Marieke, kwam daar heel goed mee weg. Op Marieke rijmt zo goed als niks en er valt dus moeilijk een gemeen rijmpje mee te verzinnen om over de schoolpleinen te kunnen scanderen. Natuurlijk dachten ze bij mij ook een voltreffer te hebben, maar ze sloegen de plank faliekant mis. Door een C te zetten tussen de letters I en K in de Nederlandse naam Rik, maakt nog niet dat het niet kan rijmen op woorden die eindigen op -ik. Om maar even een voorbeeld te geven: Die viezerik kreeg gezanik door het en plein public gefrunnik aan zijn pik en het geklik over de monnik die een polioprik in zijn rikketik kreeg voor het gelik aan het petroleumblik. Het is een kleine bloemlezing uit de rijmwoorden voor mijn naam. Goed gedaan ouders.

Nou heb ik nooit last gehad van mijn naam, maar ik snap dat je daar anders over denkt als je de naam Flower Dragonball draagt. Als je in het bezit bent van zo’n “hippe” naam, denk dan wel dat je ouders hier lang en hard over na hebben moeten denken. Je ouders moeten het met elkaar eens zijn. In ieders verleden zijn er personen geweest die voor altijd worden opgeroepen bij het horen van een bepaalde naam. Zo kan iemand eruit zien als Adriana Lima of Amber Heard, maar zo gauw ze de naam Elvira draagt hangt ie bij mij alweer slap. Dan zie ik een kwijlend meisje met eeuwige snottebel en zo’n oogplijster onder haar bril die klinkt alsof ze door haar neus probeert te praten.

Zo heeft iedereen wel zijn of haar Elvira, maar dit betekent niet dat iedere naam uit het babynamenboekje totaal van tafel geveegd kan worden. Natuurlijk hoeft niet elke jongen Lucas, Levi, Bram, Finn of Sem te heten. En niet iedere meid moet de naam Sophie, Emma, Julia, Isa of Mila dragen. Dit betekent nog niet dat je zomaar woorden aan elkaar kan gaan plakken om nieuwe namen te vormen. Gelukkig doen we dit ook niet, anders zouden er hordes aan Soja Puddingen, Regenboog Schapenwolken en Deeltjesversneller Ventieldoppen rondlopen. Maar wat is er gebeurd met de namen als Anne, Piet en Greet? Horen deze namen niet meer bij deze tijd of zijn ze langzamerhand in andermans Elvira veranderd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s