Hello I'm VeganIk ben voor het eerst van mijn leven in een vegetarisch restaurant geweest. En ik verbaasde me erover dat ze totaal geen gerechten hadden met vlees of vis. Dit klinkt misschien raar, een vegetarisch restaurant hoort ook geen vlees te serveren, maar andersom ligt dat blijkbaar anders

Honderden keren heb ik vegetariërs horen zeuren dat ze weer alleen maar gevulde paprika of geitenkaassalade op de kaart hebben staan in een “normaal” restaurant. Eigenlijk vind ik dat ik het recht heb om ook te zeuren bij een vegetarische toko dat ze geen vlees op het menu hebben staan. Vergis je niet, ik houd van een salade of een gevulde courgette op z’n tijd, maar ik ben meer carnivoor dan omnivoor. Ik ben een vleeseter in hart en nieren. Een hedendaagse tyrannosaurus rex.

Als ik in een vegetarisch restaurant zit, wil ik graag één vleesoptie hebben, zoals vegetariërs ook bij ons hebben. Maar blijkbaar werkt het systeem niet zo. Dat vind ik niet erg, maar daardoor ga ik gewoon zo goed als nooit naar een vega-restaurant. Met vegetariërs heb ik sowieso geen enkel probleem. Hooguit als ik een keer moet koken voor een groep met daarin één vegetariër. Inderdaad: Gevulde Aubergine en een geitenkaassalade. Ze zijn er al blij mee dat je eraan had gedacht.

Hoe anders zijn veganisten. Veganisten proberen je er actief van te overtuigen dat alles wat zij doen beter is en dat jij je daar ook mee bezig moet houden. Zo gauw je dezelfde ruimte als een veganist binnenstapt, krijg je direct een schuldgevoel. Alles wat je doet kan groener, gezonder, efficiënter of duurzamer. Eet ik een hap van een Mars, vertellen ze me hoeveel E-nummers erin zitten en hoe slecht die zijn  voor je immuunsysteem. Draag ik leren laarzen, kijken ze me aan of ik het vel van een stuiptrekkend edelhert heb gestroopt. Als ik een ei sta te bakken, vertellen ze me dat ik verantwoordelijk ben voor de genocide onder de plofkippen. De meeste veganisten zijn zo groen dat ze langzaam richting de zon groeien. Fotosynthese in de kalende kruinstreek. Het vreselijkste gezelschap dat er is, misschien zelfs erger dan Jehovagetuiges.

Nu snap ik ook wel dat alles stukken beter en gezonder kan, maar dat hoef je niet in halve waarheden aan mij te verkondigen. Als je mij vertelt dat ik door het bakken van een ei een kippenfoetus vermoord, dan heb je het mooi mis. Het eitje is nooit bevrucht geweest, dus ik eet kippenmenstruatie. Dat klinkt veel smeriger, maar ik vermoord dus helemaal niks. Geen melk, kaas of andere zuivelproducten, omdat koeien slecht worden behandeld? Als koeien niet gemolken worden, krijgen ze last van hun uiers en dat is fijn leven voor zo’n arme koe. Daarbij kan je geen enkele Nederlander gelasten dat ze geen kaas kunnen eten, dat is hetzelfde om te zeggen dat moslims niet naar Mekka mogen bidden. De slacht mag dan voor sommige mensen vreselijk zijn, maar voor mij is dit niet iets waardoor ik stop met verorberen van vleesproducten. Wie zegt dat veganistisch eten veel gezonder is, moet eens een veganist en een gevarieerde eter naast elkaar zetten. Een uit de mond stinkende, naar zweet riekende, doffe, witte gedaante met daarnaast een gevarieerde eter. Je kan honderden voedingssupplementen slikken, maar je zal nooit vlees perfect kunnen vervangen.

Wat veganisten ook tegen mij zeggen: Ik weiger hennepkleding te dragen, op een bakfiets overal heen te rijden, de kachel uit te laten, een composthoop aan te leggen en geen dingen te eten die ik lekker vind, zoals vlees. Ik ga lekker een biefstuk op een bedje van aardappelpuree en een fetasalade met daarbij een heerlijk glas rode wijn bestellen, dan kunnen jullie lekker op een rauwe pastinaak gaan sabbelen terwijl jullie je voedingssupplementen wegslikken met een plens water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s