De Avonturen van Kuifje: Vlucht 714Na een zoektocht van zeventien dagen is de Boeing 777 van Malaysian Airlines eindelijk gevonden in de Indische Oceaan. De luchtvaartmaatschappij spreekt van onomstotelijk bewijs dat vlucht MH370 ten westen van Perth is neergestord. En hiermee is er een einde gekomen aan het dagenlang wachten en zoeken. 

Het is een geruststelling voor de nabestaanden dat ze eindelijk een definitief antwoord hebben op de vraag of hun geliefden nog in leven zijn. Het is weliswaar niet het antwoord waar ze op gehoopt hadden, maar desalniettemin een antwoord waarmee ze eindelijk het ongeval een plaats in hun hart kunnen geven. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het vreselijk wat er gebeurd is, maar ik vind dat het mysterieuze verhaal nogal afloopt met een sisser. Zeventien dagen lang hebben we verhalen gehoord over kapingen, speurtochten, misvormde feiten, achtergehouden informatie en puur bedrog en uiteindelijk is het vliegtuig gewoon ergens in zee gestort. Tragisch, maar enorm saai.

De eerste keer dat ik hoorde over het verdwijnen van de Boeing 777, dacht ik meteen aan één van de avonturen van Kuifje: Vlucht 714. Daar wordt een vliegtuig van Quantas gekaapt met aan boord een excentrieke miljonair. Het vliegtuig verdwijnt ook van de radar, waardoor niemand weet waar het gebleven is. Kuifje zit aan boord van de vlucht 714 en ziet dat het vliegtuig landt op het kleine eilandje Pulau-Pulau Bompa. Op het eiland is een landingsbaan gebouwd die na de landing meteen weer opgeruimd kan worden en daardoor geen spoor van de landing achterlaat. Dit alles is bekokstooft door Kuifjes aartsvijand Rastapopoulos, die al het geld van de miljonair probeert af te troggelen. Na heel veel bombarie, een vulkaan uitbarsting en een lange vluchttocht worden Kuifje en zijn vrienden enkele dagen later gevonden op een vlot ver van de originele vluchtroute en zonder enige kennis van de afgelopen dagen. Ik moet zeggen dat dit verhaal meer spanning bevat en toch dezelfde basis heeft als de vlucht van Malaysian Airlines.

Natuurlijk weet ik dat het hier om een met actie gevuld stripverhaal gaat en dat het in de werkelijke wereld er nooit zo aan toe zou gaan. Maar zou het niet spannender nieuws hebben gegeven en misschien een bevredigender verhaal voor de nabestaanden als er wel zoiets spectaculairs gebeurd was? De piloten krijgen voedselvergiftiging en een man die alleen radiografisch bestuurbare vliegtuigjes heeft bevlogen moet de besturing van het toestel overnemen. De piloten hebben niet zomaar hun ziekte opgelopen, maar een psychopaat met een bom heeft de piloten vergiftigd en probeert zo het vliegtuig te kapen. Hij maakt de boordcomputer onbruikbaar. Terwijl hij dat doet zien de passagiers een kans om de psychopaat te overmeesteren. Helaas is de bom niet onschadelijk te maken, daardoor laten ze de “piloot” op extreem lage hoogte vliegen om het drukverschil tussen de buitenlucht en de cabine zo laag mogelijk te houden. Het vliegtuig verdwijnt van de radar door het lage vliegplan. De bom explodeert en blaast een gat in de romp. Het toestel is zo goed als onbestuurbaar geworden en ze maken een noodlanding middenin de jungle van Borneo. De helft van de passagiers overleeft de landing niet. De rest zal moeten overleven in het oerwoud. Helaas is de redding te laat en heeft de jungle hun levens al opgeëist.

Het verhaal blijft even tragisch, maar er zit tenminste een beetje spanning in. Een kruising tussen de films Non-Stop, Cast Away en Speed. Ik weet ook wel dat nieuws niet altijd spannend hoeft te zijn, maar als ik alle feiten van de afgelopen zeventien dagen naloop, dan zou het verhaal toch twintig keer enerverender moeten zijn dat de slappe hap die we nu voorgeschoteld krijgen. Vandaar dat ik bij mijn Vlucht 714 verhaal blijf om de overledenen als helden op een voetstuk neer te kunnen zetten en niet als bijgerecht bij een waterige kop soep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s