From Russia with LoveNa Pleasure Island, Oh Oh Cherso, Het Wilde Oosten, Barbie’s Bruiloft, Everybody Loves Joey, Sterren Springen en elk programma met Gerard Joling en Gordon zijn er afgelopen weken weer twee nieuwe en uitermate treurige programma’s de beeldbuis op geslingerd. De RTL-programma’s Adam zkt. Eva en From Russia with Love. En deze laatste is het ergst van allemaal.

From Russia with Love klinkt dan misschien als een spin-off van de actiefilm over de bekendste Britste spion met Sean Connery in de hoofdrol, maar helaas is de naam de enige overeenkomst tussen het programma en de film. De serie gaat namelijk over een aantal Nederlandse mannen die in het voormalige Oostblok op zoek gaan naar ware liefde. Op zich is dit een nobel streven, maar RTL kennende zal er wel een addertje onder het gras zitten. En bij de eerste keer per ongeluk langs zappen werd ik niet teleur gesteld.

Ten eerste komt geen enkele dame in het programma uit Rusland. De meeste vrouwen die aan de kandidaten voorgesteld worden komen uit Wit Rusland, Oekraïne of Polen. Daarnaast  zijn de kandidaten van dit programma zulke zielige mensen. De een kan alleen maar over seks praten, de ander kan geen woord Engels en de meeste mannen zijn niet van deze tijd.

Waarom gaan ze naar het voormalige Oostblok om een vrouw te zoeken? De verklaring daarvoor is eigenlijk enorm eenvoudig. De Nederlandse vrouw is zo ver geëmancipeerd dat de man ook de huishoudelijke klusjes moet gaan doen. En daar zijn deze mannen het niet mee eens. Ze willen een vrouw die stofzuigt, kookt, wast, schrobt, baby’s baart en, die na gebruikt te zijn als seksslaaf, in de kast gehangen kan worden. Deze mannen zitten zo vast in de mentaliteit van de jaren vijftig dat ik verrast ben dat ze überhaupt weten dat het IJzeren Gordijn niet meer bestaat. Ze halen hun voordeel uit het feit dat veel vrouwen in het voormalige Oostblok hun land willen ontvluchten voor een beter bestaan in ons kikkerlandje. En daardoor kunnen ze absurde en ouderwetse eisen aan deze internetbruiden stellen. Binnen een paar muisklikken hebben ze een intelligente rechtenstudente omgetoverd in een verzorgende ophaalhoer.

Nou weet ik van mezelf dat ik heel denigrerende uitspraken over vrouwen kan maken, maar dit zijn grappige uitspraken die lijnrecht tegenover mijn mening over de vrouwelijke emancipatie staan. En daarom vind ik dit programma ook zo treurig. Het is jammer dat er nog steeds mensen in Nederland wonen waarvan het wereldbeeld antiek is. En het lijkt of heel Nederland nog steeds bereid is om nog een stap terug te zetten, al is het maar voor een uurtje op de televisie. “Mannen zijn kostwinners en vrouwen doen het huishouden.” Laten we nog een stap terug zetten. “Jij mag niet met je katholieke vriendje omgaan.” Waarom niet nog een stap terug. “Laten we ons aansluiten bij de NSB.” Dat kan nog een stap verder. “Negers moeten achterin de bus en naar het zwarte toilet.” Of gaat het nu te ver? We hebben zoveel stappen vooruit gedaan en zulk soort programma’s brengen het niveau drastisch omlaag.

Ik help natuurlijk ook niet mee door dit programma uitvoerig te bekijken. Al kijk ik het niet omdat het een vermakelijk programma is, maar hoe vreselijk dom, lomp en onbenullig de Nederlanders kunnen zijn als het gaat om seksualiteit en gelijkheid. En als je een serie wil kijken die het gevoel geeft van de film From Russia with Love, kijk dan naar Fleming op de BBC. Een knijtergoede semi-fictie serie over de schrijver van de James Bond boeken. Ook niet de meest vrouwvriendelijke serie, maar daarbij weet je tenminste zeker dat het fictie is.

2 gedachten over “From “Russia” with “Love”

  1. Nog iets voor de makers van dit programma.
    Nederlanders weten niks over Polen.
    Wat heeft Polen met Rusland te maken? Niks… Taal is anders, cultuur is anders, religie is anders. Het zijn aardsvijanden. Grotere dan Rusland en de VS. Ik snap dat men Poolse vrouwen wilt, maar om dit programma from RUSSIA with love te noemen vind ik belachelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s