Mighty Morphin Power RangersDe makers van de Power Rangers hebben sinds de geboorte van het programma niks aan het concept veranderd. En dat vind ik, met mijn quasi-autistische schemagedrag, op zekere hoogte heerlijk. Je weet precies wat er gaat komen en hoe het zal eindigen. Geen enkele aflevering eindigt in een cliffhanger of met honderden onbeantwoorde vragen.

Althans dat heb ik altijd gedacht, totdat ik op een lome zondagmorgen de nieuwe Power Rangers Mega Force zat te kijken. Om mijn frustratie met deze serie te bewerkstelligen, moet ik terug naar mijn Power Ranger basisschooljaren.

Wij hadden vroeger een televisietoestel met acht zenders. Inderdaad dit was een bakbeest met houten omlijsting en daarop negen drukknoppen en één draaiknop. Deze beeldbuis was uit de jaren voor de afstandsbediening, vandaar de verschillende knoppen. Één aan/uit knop, één volumedraaiknop en acht zenderknoppen. Door deze acht knoppen moest de keuze worden gemaakt welke zender achter welke knop zou komen. De meest logische zenders waren natuurlijk van de partij. Nederland 1,2 en 3, RTL 4 en 5, SBS 6, Veronica en dan zit je al op zeven knoppen. Op de laatste knop zat, zonder dat ik het ooit logisch heb gevonden op mijn jonge leeftijd, Canvas of ZDF. Waarom mijn ouders wilden kijken naar Belgisch nieuws of een slecht nagesynchroniseerde Einmal im Westen (Once Upon a Time in the West) was mij een vraag.

Ik wilde kijken naar Cartoon Network, maar dat was onmogelijk, aangezien we te weinig knoppen hadden. Gelukkig kwam ik al snel achter een truc hoe je deze Amerikaanse kinderzender te zien kon krijgen. Door twee bepaalde knoppen tegelijk in te drukken kreeg je een prachtig ruisbeeld van Cartoon Network. En zo stond ik dan, met twee vingers op de knoppen, Mighty Morphin Power Rangers te kijken.

Het concept van deze Power Rangers was simpel. Een multiculturele groep jongeren kon veranderen in ninja’s met strakke kleurrijke latexpakken om zo een buitenaards wezen te verslaan. Elke aflevering was er een ander wezen met net iets andere krachten, maar de tactiek bleef hetzelfde. De alien wilde de aarde veroveren, de Rangers hielden dat tegen en op het punt dat de alien verslagen zou worden, werd hij honderden meters groot, als een soort van eindbaas. Dan riepen de Rangers hun gevechtsrobots in de vorm van prehistorische dieren op. Deze robots voegden ze samen tot één gigarobot die precies even groot werd als de buitenaardse badguy. Zo versloegen ze elke aflevering het kwaad. Simpel te volgen, veel actie en explosies, weinig om over na te denken. Perfect voor kinderen.

Helaas stond ik op de lome zondagmorgen voor een onaangename verrassing toen ik naar de nieuwe Power Rangers keek. De Afrikaan en de Aziaat, die vroeger de zwarte en gele Rangers waren, hadden nu de kleuren blauw en roze. Natuurlijk snap ik ook dat dit vanwege discriminatie niet kan, maar het valt nu wel op dat ze het daarom hebben gedaan. Is dat niet een vorm van omgekeerde discriminatie? Het is zo opvallend dat mensen juist het averechtse ervan gaan denken.

Ook hebben ze een getergde Ranger, die op één of andere manier een alien is geworden. Wat? Lees ik dat goed? Hoe moet ik dat zien? André Kuipers is in de ruimte geweest, maar dat maakt hem geen buitenaards wezen. Neil Armstrong heeft gewandeld op de maan, maar dat maakt hem nog geen alien. Iets wat van de aarde komt is aards en kan dus nooit buitenaards zijn.

Na twintig jaar Power Rangers is de intelligentie van de aliens er ook niet op vooruit gegaan. Nog steeds maken ze hun monsters in het eindgevecht precies even groot als de gevechtsrobots samen. Waarom maken ze hem niet twintig keer zo groot. Dan weten ze tenminste zeker dat ze niet kunnen verliezen. “Snel roep jullie robots op. Wacht, laat maar. /de alien kopt de maan weg. Niks meer aan te doen jongens. De wereld is gedoemd.” Einde.

Natuurlijk weet ik dat geen enkel kind weet dat de Power Rangers al zo lang bestaan. Ze zien de actie, de stoere gevechten en horen de foute uptempo muziekjes en zijn helemaal verkocht. Dat was ik immers ook. Misschien moet ik maar stoppen met kinderprogramma’s te kijken, want ik begrijp er steeds minder van.

3 gedachten over “GO GO POWER RANGERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s