SotsjiAanslagen door rebellerende bergstammen uit Dagestan en Tsjetsjenië. Foltering van homo-rechtenactivisten door de FSB. Kosten die, naar schatting, oplopen tot veertig miljard euro, een slordige 32 miljard meer dan begroot. Veiligheidsreglementen stammend uit de jaren ’80. Het omtoveren van massagraven tot skipistes. En blijkbaar gaat er gesport worden.

Inderdaad, het gaat hier over de Olympische Winterspelen in Sotsji. Een prachtige badplaats, waarvan de naam klinkt als druipsnot. Rond deze tijd van het jaar is het er een heerlijke vijftien graden boven nul en daarmee de perfecte plek voor een Olympische Zomerspelen. Helaas kwam Rusland niet in aanmerking om de Zomerspelen te organiseren, maar kregen ze de Winterspelen. Waarom van locatie veranderen als je er al één gekozen hebt.

Daarnaast wilde Putin laten zien hoeveel geld hij in het geheel kon pompen en hoe machtig Rusland nog steeds is. De Koude Oorlog vloeit nog steeds door de aderen van de voormalige Sovjet Unie. Het budget van acht miljard werd verhoogd tot veertig miljard. Daarmee zijn deze Winterspelen duurder dan alle voorafgaande Winterspelen bij elkaar opgeteld. Geen wonder dat steeds meer “gemeenten” problemen krijgen met deze Spelen.

Ondertussen zijn enkele leden van de provocatieband Pussy Riot, als charmeoffensief, vrijgelaten door de FSB (Lees: Voormalig KGB). De band werd vorig jaar hardhandig neergemaaid, toen ze zich inzette voor homorechten binnen Rusland. Hoe kan het zijn dat een land wiens mannen elkaar met een kus begroeten, wiens favoriete sport kunstschaatsen is, waar grote dichters hun meest zwarte gedachten in prachtige proza uitten en waar ballet uitgevonden is, zo homofoob zijn?

Als je alle kleuren van de Russische vlag samenvoegt, dan krijg je paars. Niet zomaar paars, maar licht paars. Het paars waar de kitscherigste kussentjes, prullaria en kantentafelkleedjes van worden gemaakt. Het paars van Tinky Winky, het meest androgyne lid van de Teletubbies. Het paars dat bekend staat als het grootste pro-homo kleur ter wereld. Volgens mij is Rusland het homofiele neefje van de wereld, dat nog niet uit de kast is gekomen. Diegene die het meest weerstand bied, is meestal zelf de schuldige.

Maar eigenlijk is dit helemaal niet waarom ik nu al een hekel heb aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het is één van de eerste Spelen waarbij ik, in de aanloop er naartoe, meer hoor over alles eromheen, dan hoe het met de spelers gaat. Ik ben ook geen voorstander dat onze sporters in Rusland een statement moeten maken tegen al het onrecht wat daar gaande is. Het gaat hier om topprestaties leveren en dat is het enige waar het om moet draaien tijdens een Olympische Spelen. Onze zware delegatie moet er lekker naartoe gaan om te genieten van alle evenementen, niet om halfzacht oordeel te vellen tegen dovemansoren. Steek die anti-delegatie petitie van het COC met ruim 38.000 handtekeningen maar in je achterste, misschien dat Putin daarvan op zal kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s