UtopiaWalhalla, Heilstaat en Het Hemelse Paradijs zijn allemaal voorstellingen van een utopie. Een perfecte samenleving waar al het goede de boventoon voert en saamhorigheid ingevlochten is in de basisbeginselen. Hoe ver staat dat saaie SBS/Endemol programma dan van dit idee af?

Prop een grote groep mensen in een huis, hut of kamer, zet er honderden camera’s op en kijk wat er gebeurd. Komt het je bekend voor? Na Big Brother, Starmaker en de Gouden Kooi dacht ik dat Nederland eindelijk klaar was met het geneuzel dat “Reality TV” heet. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik de longen uit mijn lijf heb gejuicht toen Bart won van die snotterige Ruud met z’n zweterige knuffels. Toen Sabine en Bart het bed deelden zat ik, als tienerjochie, met opgezette ogen te kijken. ‘Mocht dit daadwerkelijk allemaal op de televisie?’

Maar na de eerste Big Brother had ik het wel gezien. Van Starmaker, later K-otic, ken ik alleen Sita nog, vanwege haar varkensneus. De Gouden Kooi heb ik nooit gezien, maar de kranten stonden bol van de escapades van Terror Jaap. En van de schandalen van Big Brother Kelly heb ik alleen maar van horen zeggen. Dit zelfde stramien zet zich voort als het gaat om talentenshows. De eerste Idols heb ik gezien en gevolgd, maar vraag mij niets over de volgende Idols of X-Factor of Holland’s Got Talent of The Voice of Holland. Van die laatste weet ik dat de stoelen kunnen draaien, meer niet.

Om terug te keren naar dat gezwel van een programma. SBS moest uit het slop getrokken worden na het jarenlang bloeden van kijkers en John de Mol zou daar voor gaan zorgen. Hij (lees: zijn team) bedacht het reality programma Utopia, waarbij de deelnemers een jaar lang een eigen samenleving op zouden bouwen. Op zich geen slechte opzet. Mensen die een perfecte samenleving proberen te creëren waar saamhorigheid bovenaan het lijst staat. Maar na een dikke twee weken is Utopia toch minder idyllisch dan de naam zou doen blijken.

Ten eerste bouwen ze helemaal geen samenleving op, maar is het eerder een ongeorganiseerd theekransje. Het enige wat ze “opbouwen” zijn een waterkraan, een vuurkorf en beddenframes. Inderdaad alleen de frames, want de matrassen hebben ze besteld bij de lokale beddenprijsvechter die deze kans heeft aangegrepen om zijn falende zaak goedkoop te promoten op landelijke televisie. Aangezien het midwinter is kunnen ze niets verbouwen en komt al het proviand op de plank door de AH-bezorgservice. Zo ging het namelijk ook bij de eerdere versies van Utopia. Eva nam een hap van haar Granny Smith, nadat John de Mol had gezegd dat deze beter zou zijn dan een Zespri kiwi van €2,99 per kilo of een bus Pringles van tweede voor de halve prijs.

Ondertussen heeft de eerste kandidaat er al de brui aan gegeven, omdat ze heimwee had. Hoe ze heet weet ik niet, maar ik weet wel dat ze paraveterinair is. Als je, net als ik, geen idee hebt dat is, dan moet je aflevering één van Utopia gaan kijken. Niet dat je dan enig idee krijgt van wat dit beroep eigenlijk inhoud, maar dan zie je deze dame een koe staan te aaien, terwijl ze tegen ieder individueel lid van de groep vertelt dat ze een paraveterinair is. Als dat geen inspirerende, motiverende of interesserende televisie is, dan weet ik het ook niet meer.

Utopia trekt dagelijks miljoenen kijkers en daarmee is stap één van John de Mols plan om SBS6  uit het slop te krijgen een waar succes. Nu is heel Nederland benieuwd wat de volgende stap wordt in zijn meesterlijke strategie. Het zal waarschijnlijk weer een talentenjacht zijn, want de Voice zit ook alweer in seizoen zoveel.

Oh ja. Ik heb opgezocht wat een paraveterinair is. Helaas is het geen dierenarts die al zijn operaties al parachute springend doet, waar ik op hoopte. Het is blijkbaar een duur woord voor dierenartsassistente van de laagste soort. Mooi woord voor een hoopje niks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s