Vuurwerk“Je bent een rund, als je met vuurwerk stunt.” Dit is een leus van SIRE die al jaar en dag bekend is bij de gehele bevolking van ons kikkerlandje. En toch blijkt een kleine groep mensen dit rijmregeltje het raam uit te gooien zo gauw oudejaarsavond dichterbij sluipt. Dit zijn vooral jongeren die illegaal vuurwerk onverantwoord gebruiken. 

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik altijd een aversie tegen illegaal vuurwerk heb gehad. Van mij hoefde het niet harder, groter of sneller. Natuurlijk vond ik het leuk om een torentje van rotjes te maken, maar daar bleef het wel bij. Carbidschieten heeft mij ook nooit aangetrokken. Die luide knallen was ik na drie keer ook wel zat en dan ging ik naar binnen voor een warme chocolademelk en de gezelschapsspelletjes.

Vanaf het moment dat ik mijn eigen vuurwerk kon kopen, kocht ik meestal een pak rotjes, een doosje grondbloemen, een stel babypijltjes en, mijn favoriet, een buitensporige hoeveelheid aan Romeinse kaarsen. Hier kon ik drie dagen lang mij mee vermaken. De rotjes waren meestal de laatste die op waren. De knalletjes konden me niet lang genoeg interesseren, daarom hield ik meestal het halve pak over. Die gooide ik dan maar in het kampvuur, dan was ik daar tenminste ook van af.

Maar tegenwoordig lijkt wel of illegaal vuurwerk steeds meer in begint te raken. Ik hoorde mijn kleine neefje praten over strijkers en vlinders. Helemaal niet meer over sinisters, gillende keukenmeiden en kanonslagen. En bij dit soort illegaal spul zit een heel andere handelswijze dan bij het “onschuldige” vuurwerk. Een rotje kon je op het laatste moment weggooien, als je hem per ongeluk in je hand hield was het enige wat je er aan over hield een paar kleine verbrande schrammetjes. Maar dit moet je niet proberen met bijvoorbeeld een nitraat. Die vervormt je hand tot een perfect stompje binnen een seconde.

Maar de jongeren stunten niet alleen met hun eigen ledematen. Ze misbruiken brievenbussen, bomen, lantarenpalen, kerstversieringen, auto’s en dieren. Vooral voor deze laatste heb ik geen goed woord over. Zo hebben afgelopen jaarwisseling een paar oversekste dierenbeulen een nitraat in het poepertje van een kat geforceerd. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd. De eigenaren hebben de kater in moeten laten slapen, omdat hij zo ernstig verminkt was.

Als ze de daders te pakken krijgen, dan zou ik hun precies dezelfde behandeling willen geven. Daarvoor wil ik best mijn aversie tegen illegaal vuurwerk eventjes naast mij neer leggen. Eens zien hoe zij het vinden als ik een heel pakje aangestoken nitraten in hun rectum stuw. Hun verminkingen zal ik op metershoge posters laten drukken met daaronder de leus: “Je bent een rund, als je met vuurwerk stunt.” Misschien dat het dan eens doordringt bij de Nederlanders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s