Psycho DokterAfgelopen week liep ik met een buikpijn die aan de linkerkant van mijn middenrif pulseerde. Aangezien ik wel eens vaker pijn in mijn buik heb gehad, deed ik hier niet zo veel aan. Maar toen de pijn aanbleef kon dit natuurlijk maar één ding zijn. Mijn appendix was gescheurd.  

Althans dat vertelde het internet mij, nadat ik een uitvoerige zoektocht naar gevaarlijke ziekteverschijnselen had gedaan. Toen ik echter een paar minuten later op het toilet zat, kwam ik achter de echte oorzaak van mijn zere buik. In mijn toiletpot heeft namelijk nog nooit zo veel luchtverplaatsing plaats gevonden in zo’n korte tijd met zo veel geluid. Ik had in het weekend iets te uitbundig gefeest en dat had geresulteerd in een opstopping in mijn darmen. Dit had ik natuurlijk kunnen verwachten.

Tegenwoordig zoekt elke Nederlander zijn aandoeningsverschijnselen op het internet op. Maar elke blog, site of forum heeft zijn eigen antwoorden. Mijn gescheurde appendix was niet de enige ziekte die ik volgens het internet zou kunnen hebben. Een bloemlezing uit de andere oplossingen: Een blaasontsteking, een geëxplodeerde lever, een van de dunne darm losgeschoten dikke darm of mijn nieren waren aan het afsterven.

Voor al mijn klachten kijk ik eerst op het internet, voordat ik een dokter begin te overwegen. Die zere pink was in beginnende staat van ontbinding door lepra. Die huidcomplexiteit was een zeldzame vorm van onzichtbaar eczeem op de rug. En die geïrriteerde ogen kwamen doordat ik in contact was geweest met vloeibaar aidsextract dat kon voorkomen in zeewier dat tussen de stenen leefde in een bodemloze put ergens in Antarctica. Meestal zijn alle kwalen echter voorbij als ik een paar dagen er niet aan denk of als ik goed heb geslapen.

Het internet is reuze handig om allerlei informatie op te zoeken, maar het heeft niet de expertise van een arts. Natuurlijk werken oma’s oude wijsheden tegen kwaaltjes bij sommige gevallen. Al moet het precies dat ene kwaaltje zijn om de gewenste uitwerking te verkrijgen. Bij verkoudheid kan ik wel een ui naast mijn bed leggen, maar daar houdt die onverklaarbare bloedneus niet van op. Bij een arts is de kans groter dat je het juiste medicijn krijgt.

Het internet legt wel op een pijnlijke manier één van onze grootste angsten bloot. We zijn nog altijd bang voor de dokter. Vanaf kinds af aan associëren we de dokter met pijn, vandaar dat een bezoekje aan de heler nogal hoogdrempelig is. Vandaar dat internet, naar ons idee, een goede middenweg is geworden, terwijl dit verre van waar is. Het internet roept meer angst op dan eigenlijk nodig is en het geeft nooit de juiste uitkomst. Daarom kijk ik voor ziekteverschijnselen niet meer op internet, maar ik ga ook niet naar de dokter. In plaats daavan is mijn middenweg geworden dat ik tegenwoordig hardop zeg: “Ik ben bang voor de dokter.”

Een gedachte over “Bang voor de dokter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s