TinderAdvertenties in de weekbladen, chatsessies, persoonlijke telefoontjes, spontane gesprekjes in de kroeg, speeddate evenementen of gewoon dat meisje achter de kassa uitvragen. Dit zijn allemaal wapens in het arsenaal van een single om een date te regelen. Maar in ons steeds mobieler wordende tijdperk konden de applicaties voor de telefoon natuurlijk niet achterblijven. 

Al een aantal weken is heel Nederland verslaafd aan Tinder. Bij deze app kan je aangeven of je mensen van het andere geslacht datebaar acht of meteen van tafel wilt vegen. Als de date een match is kan er gechat worden tussen de twee gegadigden en hieruit kan natuurlijk een prachtige date voortkomen. Dit hadden de bedenkers waarschijnlijk in gedachten.

Maar veel mensen zien deze app als een opvolger van Candy Crush. Het is iets leuks om tussendoor te doen. Mensen zitten te Tinderen in de trein, voor de tv, in de lunchpauze of terwijl ze zitten te kakken. Het doel is zoveel mogelijk matches krijgen en ondertussen alle Quasimodo’s van Nederland met een ferme zwiep naar links te swipen. Met een match wordt niet gechat. Het idee van een match geeft een zelfingenomen voldoening. Hoe meer matches, hoe mooier, lekkerder of leuker Nederland je vindt.

Deze digitale vleeskeuring haalt al het romantische uit daten, maar naar mijn idee is dit al jaren de trend. Vroeger moest je al je moed bijeen rapen om de dochter van de kruidenier uit te vragen voor een glaasje soda. Gelukkig werden de omgangsregels tussen de seksen versoepeld en kon je elkaar losjes spreken in de lokale kroeg onder het genot van het goudgele moed in een fluitje. Daarna kwam het grote voordeel met de telefoon. Je hoefde elkaar niet meer recht aan te kijken en dat was een stuk gemakkelijker praten. De grote stap kwam toen het internet met datingsites ging adverteren. Daar kon men anoniem onder het pseudoniem Prinsophetwittepaard62 of blondeRelDel78 elkaar lekker opgeilen of finaal afmaken. En in het mobiele tijdperk kan je met Tinder elkaar lekker oppervlakkig afkeuren op het uiterlijk. Dat is de beste basis voor een goede relatie, zo lijkt mij.

Door al dat onpersoonlijke gefreubel zou je bijna vergeten dat het hier om daten gaat. Daten hoort een ongemakkelijke, zweterige, met clichés overlopende, overromantische, met kaarslicht vervulde, aftastende, zenuwinzinkende achtbaan te zijn. Al dat geknoei met etiquette, die hopeloze hoffelijkheid en dat gebrabbel over frivoliteiten geeft het zijn kleur. Als daten zo gemakkelijk zou zijn, dan zou iedereen zijn Prins of Prinses al gevonden hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s