Stereotype AmerikaanThe United States of America. I’m an Alien. I’m a Legal Alien. Na mijn vakantie in de Verenigde Staten ben ik gaan relativeren waar ik tegenaan liep als buitenlander in dit vreemde land. Er zijn kleine dingen waarvan je versteld kan staan. Culturele diversiteit in kleine dingen tussen de twee westerse landen: Nederland en de Verenigde Staten. 

Het land gemaakt voor reuzen wordt benut door dwergen. De lichaamslengte van de gemiddelde Amerikaan is korter dan die van de gemiddelde Nederlander. Dit zorgt voor verscheidene problemen. In de toiletten hangt de pisbak ongeveer op kniehoogte en de hokjes zijn zo laag dat je de buurman recht in de ogen kijken tijdens de behoefte. De spuitkoppen in de douches bewateren alleen maar je onderrug waardoor je in een onflatterende houding moet staan om je haar te kunnen wassen.

Maar dit zijn niet de enige punten waar je tegenaan loopt als Nederlander in de Verenigde Staten. Systemen en uitwerkingen van plannen zijn foutief en verre van efficiënt. In een restaurant lopen er tien man in de keuken en twee in de bediening, waarvan één alleen maar alle mensen naar hun plaatsen escorteert. Bij wegwerkzaamheden zijn er minstens drie man uitgetrokken om de hele dag met een stopbord in de weer te zijn. Één man aan de ene kant van de weg, één aan de andere kant van de weg en een derde die de hele dag kijkt of ze hun bord correct vasthouden. Kassa’s bij supermarkten worden bezet door de kassière, de supervisor en de man of vrouw die al je boodschappen afzonderlijk in tientalle plasticzakjes propt. Bedrijven en overheden hebben een overcapaciteit aan personeel voor klusjes die door één persoon uitgevoerd kunnen worden.

Fijn tafelen is er ook niet bij in de VS. Sowieso mist een groot deel van de bevolking een gemiddelde kennis aan tafeletiquette. Met de vork in de ene hand en de andere hand steevast onder tafel, prikt de Amerikaan zijn maaltijd naar binnen. Dit gaat met miezemuizerige hapjes net zo lang tot ze vol zitten. De kliekjes, wat vaak de meer dan de helft van de maaltijd is, gaan in een doggybag mee naar huis om later nog eens van te genieten.

De eigenaar van het restaurant wil het liefst zo vaak mogelijk per avond hetzelfde tafeltje bezet hebben. Dit resulteert in een rotgang in de service. Het duurt niet veel langer dan een uur vanaf het moment dat je gezeteld wordt tot het betalen van de rekening. Daarbij is het eten vaak simpel en niet extreem smaakvol. Wel is er keuze uit meerdere pagina’s aan hoofdgerechten op de menukaart met daarnaast natuurlijk een ruim assortiment aan bijgerechten, maar schijn bedriegt. Er zijn eigenlijk maar drie soorten vlees en twee soorten vis die allemaal in verschillende sausjes zijn gedrenkt, waardoor elk gerecht in principe dezelfde maaltijd is met kleine variaties in de uitvoering. Maar de Amerikaan smult hier als een bezetene van.

Natuurlijk kunnen de Amerikanen hun voedsel bestellen vanuit hun auto bij een drive-thru. Dit fenomeen is groots geworden, omdat Amerikanen veel tijd moeten doorbrengen in hun auto. Het land is immers gigantisch en afstanden zijn veel groter dan in Nederland. Om van plaats naar plaats te rijden ben je gemiddeld een uur onderweg. Het zijn afstanden die je niet voor de lol gaat fietsen, vandaar dat de bevolking van de VS vertrouwt op hun bolide. En ze zijn heel beschermend als het gaat om hun auto. Hun auto is hun leven en dat kun je merken. In het verkeer letten automobilisten goed op elkaar. Diegene die als eerst op een gelijkwaardig kruispunt arriveert is diegene die het eerst mag doorrijden, ongeacht of je afslaat of rechtuit rijdt. De regels van beleefdheid gaan voor de regels van de weg. In Nederland is het meestal het recht van de sterkste en de assertieve die voorrang opeist.

Nu ik deze kleine waarnemingen naast elkaar heb gelegd ben ik tot één conclusie gekomen. Om er zeker van te zijn dat al mijn ondervindingen kloppen, moet ik nog een keer terug. De Verengde Staten is een prachtig en absurd land waarvan het onmogelijk is om in vier weken een perfect totaalbeeld te vormen. Ik heb de afgelopen weken veel van mijn vooroordelen kunnen uitwissen en een fundatie kunnen vormen voor een nieuw beeld van de Verenigde Staten. Om aan dit beeld te gaan werken zal ik nog eens terug moeten keren naar dit vreemde, grootse, trotse, harde en onnavolgbare land.

Een gedachte over “Verenigde Staten V: Culture Clash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s