route 66Easy Rider. Get Your Kicks on Route 66. De legendarische route dwars door het hart van de Verenigde Staten is sinds de jaren van de culthit Easy Rider onveranderd gebleven. The American Dream, van met je Harley over de ellenlange stukken highway toeren, is een droom gebleven.

Het epische asfalt heeft plaats gemaakt voor gesmolten teer en gravel. Mangaten en aardscheuren vormen obstakels die voor geen enkele bestuurder een prettige rit vormen. Sporadisch kom je tijdens je lange rit op de route een kleine enclave van huisjes tegen. Dit zijn vaak dorpjes wiens straatbeeld samenhangt van beschilderde huisjes, “pittoreske” barretjes en route 66 prullaria. tussen de gehuchten door is het zicht oneindig, de zon scherp en de meeste bebouwing afgebrand, vervallen of gewoonweg van ellende uit elkaar gevallen. Op sommige plekken verdwijnt de weg in het niets, om plotseling op een bord langs de snelweg weer op te duiken. “Next Exit Historic Highway 66”.

De weg is het ergst in de staat Californië. Sinds de recessie balanceert de Sunshine State op de rand van faillissement. De schulden hopen zich zo ver op dat het stadsbestuur van Los Angeles de wereldbekende Hollywoodletters wil slopen, omdat ze het metershoge monument niet meer kunnen onderhouden. Daarbij staan de letters op een grond die door de stad beheerd wordt en rond de 88 miljoen dollar kan opleveren. Acteurs, actrices, scriptschrijvers, producenten, regisseurs en gewone bewoners van LA sprokkelen elk jaar 10 miljoen dollar bij elkaar om de letters te kunnen behouden. En al dit geld kan niet worden gespendeerd aan de wegen rondom of naar Los Angeles, waardoor deze erg in verval zijn geraakt. Onder deze wegen vallen de bekende Route 66 en Highway 1.

Maar sinds het dal van de kredietcrisis in 2008 begint de staat weer langzaam op te klimmen. Highway 1, een prachtige weg tussen LA en San Francisco, krijgt een totale make-over. De betonnen weg wordt vervangen door asfalt, bruggen krijgen versteviging of vernieuwing en opstoppingen worden onder handen genomen. Dit maakt de Highway 1 weer een plezierige en prachtige route om te rijden. Nu moeten de staten gaan samenwerken om hetzelfde te realiseren voor Route 66.

Het slechte wegdek, de over the top souvenir shops en de ellenlange rechte wegen betekenen niet dat je deze weg totaal links moet laten liggen. Het is verbazingwekkend hoe je in een weidse leegte kan rijden en voor meerdere minuten geen beschaving in zicht kan hebben, zelfs geen tegenliggers. En plots zie je letterlijk een bar in the middle of nowhere. Waar de koffie één dollar kost, bier twee dollar en een hamburger vier dollar (mits de keuken open is). Waar de barman je met warmte ontvangt, maar ook met plezier de hele dag in zijn eentje in zichzelf blijft mijmeren. Zolang jij je motor laat brullen, je arm uit je raam hangt en Susie Q uit je speakers knalt, voel je jezelf al heel snel een echte Easy Rider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s