God Bless AmericaGovernment shutdown. God Bless America. De Verenigde Staten is op haar achterste geworpen. Het hele land is platgelegd door  het politieke gekissebis tussen de Democraten (Obama) en de Republikeinen (Het Huis van Afgevaardigden). Normaal gesproken gaat dit totaal langs mij heen, maar nu even niet. 

De VS is de elfde dag van de government shutdown in gegaan en er is nog geen vooruitgang in zicht. Obama wil dat de Republikeinen met hun poten van de Affordable Care Act (Obamacare) afblijven, de overheden heropenen en dat het schuldenplafond omhoog wordt gesteld zodat deze administratie haar rekeningen kan betalen. De Republikeinen willen meer inspraak hebben in de uitgaven van overheidsgelden, dat de deadline van 17 oktober voor het verhogen van het schuldenplafond niet gehaald wordt en dat Obama met hun gaat onderhandelen. Daarnaast zijn alle veteranen, ambtenaren en nu ook de gewone burger hiervan de dupe. Overheidsgebouwen zijn tot nader te bepalen gesloten, de uitkeringen voor ambtenaren en veteranen zijn bevroren en de nationale parken en monumenten zijn onbereikbaar. En vooral over dit laatste wil ik het hebben. Want hiervan zijn niet alleen de ambtenaren en de inwoners van de VS de dupe, maar ook de toerist. En laat ik nou net een toerist in de Verenigde Staten zijn tijdens de shutdown.

De toegangswegen naar de Grand Canyon zijn met blokkades van zandzakken en hekken versperd en de grote oranje matrixborden geven aan dat het park gesloten is en dat zelfs de doorgaande weg door het park afgezet is. Als toerist is dit het beeld van de afgelopen week bij elk nationaal park. Bij Yosemite National Park is doorrijden mogelijk, maar alle randactiviteiten zijn afgelast. Het diepste punt van Death Valley is onbereikbaar omdat de de weg naar Badwater potdicht zit. Door Zion National Park mag je rijden zolang je op geen enkel punt stopt. Doe je dit wel dan wordt je beboet. Lake Mead en Lake Powell kan je vanuit de verte zien, maar de oevers zijn onbereikbaar. Alle wegen naar de Grand Canyon zijn afgesloten voor al het verkeer, zodat je zelfs geen glimp van dit gapende gat kan opvangen. De overheid heeft alles hermetisch afgesloten en hierdoor lopen niet alleen de parken, maar ook de horeca, slaapgelegenheden, reisorganisaties en souvenirwinkels in de dorpen rondom de toeristische trekpleisters miljarden dollars mis.

Er is slechts één groep die profiteert van de government shutdown en dat zijn, ironischer genoeg, de indianen. Omdat de overheid geen inspraak heeft over het hebben en houden binnen de reservaten,  kunnen de indianen hun trekpleisters open houden voor publiek. En daar laten ze de toeristen grof voor betalen. Een bezoekje aan de Sky Walk bij de Grand Canyon kost al gauw 120 dollar per persoon. Het is er een drukte van jewelste en je komt niet eens op de beste plek van de Canyon.

Aangezien de nationale parken gesloten zijn, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld het vrij kleine en onbekende Antelope Canyon. Deze extreem smalle kloof (ook beheerd door indianen) biedt op de verschillende tijden van de dag een spektakel door middel van lichtinval. De rotsen kleuren van diep roze tot licht paars en van streken blauw tot fel oranje. Ook de Bryce Canyon kent goede alternatieven. De Red, Losee en Casto Canyon liggen net wat verder van de weg af, waardoor veel toeristen ze links laten liggen. Beiden hebben prachtige wandelpaden, waar je als alleen op de wereld kunt ronddwalen.

De toerist wordt op de proef gesteld tijdens de shutdown. Creativiteit en aanpassingsvermogen zijn nodig om toch wat van het mooie landschap van de Verenigde Staten te kunnen zien. Wie in een hoekje gaat zitten kniezen omdat de vooraf geplande reis in duigen valt, kan beter zijn biezen pakken en de eerste vlucht terug nemen. De shutdown zal, zoals het er nu naar uit ziet, nog tot 17 oktober aanhouden. Wat daarna gebeurd is een nog een raadsel. Het enige wat de Amerikanen kunnen doen is bidden.

God Bless America.

Een gedachte over “Verenigde Staten III: Probeer om te Draaien

  1. Aan creativiteit zal het jullie vast niet ontbreken …… en andere paden geven je weer een andere kijk. God Bless Amerika en de Pannes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s