Amerika IThe United States. Land of the Free and Home of the Brave. Het hele land staat in het teken van vrijheid. Er moet zo min mogelijk belasting betaald worden aan de overheid en elk persoon heeft het recht om zijn eigen beslissingen te nemen en fouten te maken. En daar maakt de Amerikaan veelvuldig gebruik van. Kwantiteit is het woord dat de Verenigde Staten het best omschrijft. 

Wat mij opvalt tijdens mijn eerste dagen van mijn verblijf in Amerika is dat alles in grote hoeveelheden moet. Niet dat ik dit van tevoren niet had kunnen bedenken. Ik heb genoeg films, series en documentaires gekeken om een accuraat beeld te krijgen van de Verenigde Staten. Maar om het daadwerkelijk mee te maken, in zowel grote als kleine omstandigheden, komt bijna in de buurt van een cultuurschok voor mij.

In de supermarkt verkopen ze meer dan vijftig verschillende merken cornflakes. Elk merk heeft tien verschillende soorten cornflakes. Van paars tot groen en van extra besuikerd tot met stukjes marshmallow. Een rij van vijfentwintig meter lang en twee meter hoog is bekleed met de schreeuwende verpakkingen. Ik kan hier uren naar kijken, maar ik kan geen keuze maken als het gaat om welke cornflakes nou het beste bij mij past. Wil ik de knapperige roze vierkantjes met de lachende olifant op de doos of de met honing gevulde ufo’s met de kinderlijke variant van Poseidon op de voorkant?

En dit gaat zo door bij elke rij in de supermarkt. Honderden soorten bier, duizend soorten frisdrank, een miljard varianten toiletpapier. Mijn hoofd raakt hier zo op hol van dat ik uiteindelijk de supermarkt verlaat met een doosje tandenstokers, een zak bagelbites, aanmaaklimonade, een pot augurken en een sixpack alcoholvrij bier. Door het immense keuzeaanbod kan ik niet tot een besluit komen wat ik moeten kopen en wat nou juist niet.

Dit probleem beperkt zich niet alleen tot de supermarkt. Ook in het restaurant ontstaat dit dilemma. De kaart bestaat vaak uit meer dan tien pagina’s en dan zit de drankkaart er los bij. Als je uiteindelijk je keuze hebt gemaakt, dan is het gerecht vaak overdadig. De porties zijn zo groot dat de meeste mensen een doggy bag meenemen om later de rest van hun gerecht thuis op te peuzelen. Het eten zelf is meestal ook niet om over naar huis te schrijven. Vaak is het smakeloos, vettig en machtig. De bediening wil dat iedereen zo snel mogelijk door het eten heen ploetert, zodat de volgende gasten aan jouw tafel kunnen plaats nemen. Een avondje gezellig tafelen met vrienden zit er dus niet in. Het gaat de Amerikaan meer om de hoeveelheid en niet om de kwaliteit van het eten en de service

Auto’s zijn ook veel groter dan nodig is en energiezuinig zijn deze wagens verre van. Ze slurpen grote hoeveelheden benzine en kunnen nauwelijks een bocht om. Natuurlijk zie je een enkeling rijden in een Toyota Prius, maar dit aantal wordt geëvenaard door het aantal bestuurders van een Hummer, waardoor de twee elkaar kwijtschelden. De benzine is inderdaad goedkoper, omdat de Verenigde Staten nog nooit heeft gehoord van “het kwartje van Kok” en er ook niks over wil horen. Hierdoor kunnen ze hun bolides vol blijven tanken en rond blijven rijden zoals de Amerikaan het bekoort.

Maar ook al is Amerika geobsedeerd door kwantiteit, dit betekent niet dat alles ten koste hiervan gaat. De service mag dan snel zijn, het wordt altijd gedaan met een gemeende glimlach en een oprechte vriendelijkheid. De auto’s mogen dan groots zijn, de bestuurders zijn erg opmerkzaam en beleefd in het verkeer als het gaat om voetgangers. De supermarkt mag dan gevuld zijn met absurde hoeveelheid artikelen, er is altijd iemand die je uit de brand wil helpen en de tijd neemt voor een uitleg. Hierdoor is de VS overweldigend, maar toch prettig om te verblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s