MoonSoms kijk ik een film waarvan het verhaal of de situatie zo raar is dat je geen idee hebt wat je er precies mee moet. Een film die je continu op het verkeerde been zet. Een films die gigantisch raar is vorm gegeven. Of een film waarin het plot zo surreëel is. Dit zijn de absurde films. Ze kijken heerlijk weg, maar je voelt altijd iets aan je knagen.

———————————————————————————————————————

Moon (2009)

MoonDe Maan. Een stuk steen dat omhult wordt door de totale stilte van de ruimte. Leeg, groots, eenzaam en slechts één inwoner. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) oogst Helium2 op deze barre planeet. Drie jaar lang heeft hij dit werk gedaan met als enige gezelschap de computer GERTY (Kevin Spacey). Hij staat op het punt om naar huis te gaan. Plots vind hij een kapotte oogstmachine en gaat er een kijkje nemen. Daar ziet hij zichzelf liggen. Bloedend en op de rand van de dood. Moon is absurd, beklemmend en prachtig. Vooral de muziek zorgt voor de totale eenzaamheid in de film.

———————————————————————————————————————

K-PAX (2001)

K-PAXIedere patiënt in een inrichting is anders. Kijk maar naar One Flew Over the Cuckoo’s Nest, daar zie je het meest gekleurde psychisch gestoorden bij elkaar. Maar wat als de patiënt zo overtuigend is dat zelfs de behandelende arts gaat twijfelen. Mark Powell (Jeff Bridges) is een uitmuntend arts in een inrichting die geïnteresseerd in zijn nieuwste patiënt, een man die zichzelf Prot noemt. Prot (Kevin Spacey) claimt dat hij van de planeet K-PAX komt door met de snelheid van het licht te reizen. Dokter Powell gelooft niets van zijn gebazel, maar als er steeds meer abnormale gebeurtenissen rondom Prot gebeuren gaat Powell aan zichzelf twijfelen. Zou deze man dan toch de waarheid spreken?

———————————————————————————————————————

Being John Malkovich (1999)

Being John MalkovichIedereen wil wel eens het leven van een beroemdheid ervaren. Maar dit is vaak buiten bereik voor de meeste mensen. Craig Schwartz (John Cusack) is een poppenspeler die niet van zijn hobby rond kan komen. Om zijn vrouw (Cameron Diaz) en haar chimpansee te kunnen onderhouden gaat hij bij een bedrijf werken als bestanden rangschikker. Daar vind hij een deur die lijdt naar de binnenkant van het hoofd van John Malkovich (John Malkovich). Je kan vijftien minuten lang kijken wat John Malkovich doet op dat moment. Hier ziet hij zichzelf een zakcentje mij bij te verdienen, maar dit heeft grote gevolgen voor zijn vrouw, zijn collega’s en bovenal John Malkovich.

———————————————————————————————————————

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless MindHart gebroken, ex uitgescholden, tranen gehuild en door naar de volgende. Zo werkt het bij de meeste relaties als het uit gaat. Maar wat gebeurd er als dit niet hoeft. Als je simpelweg elke herinnering over je ex-partner kon laten wissen en weer doorgaan met je leven zonder terugslag. Zou je het doen? Joel Barish (Jim Carrey) komt erachter dat zijn ex-vriendin Clementine (Kate Winslet) deze behandeling heeft ondergaan. Nu wil hij hetzelfde laten doen. Maar tijdens de behandeling komt hij erachter dat hij het toch niet wil. Eenmaal met de behandeling begonnen is deze niet meer te stoppen. Michel Gondry heeft deze film prachtig en rouw vormgegeven waardoor het claustrofobische omhoog komt.

———————————————————————————————————————

Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005)

Hitchhiker's Guide to the GalaxyGebaseerd op het eerste boek uit de vijfdelige-reeks van de Engelse schrijver Douglas Adams. Adams beschrijft absurdste filosofieën, vaagste wezens en de raarste plaatsen van het universum. De mens Arthur Dent (Martin Freeman) die probeert zijn huis te beschermen tegen de sloop. Als zijn vriend en niet-mens Ford (Mos Def) langskomt om te vertellen dat de aarde over een paar minuten wordt vernietigd denkt Arthur dat het een grap is. Gelukkig weet Ford Arthur te redden door mee te liften op de destructievloot die de aarde zojuist heeft vernietigd. Dit is het begin voor een absurde reis door het universum met achtervolgingen door aliens, de ontdekking van een onmogelijke planeet en de ontmoeting met de intergalactische president.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s