komkommertijdZomervakantie. Zelf vind ik dit één van de fijnste tijden van het jaar. De hele dag in de zon liggen, af en toe een beetje werken en eigenlijk het grootste deel van de dag mensen koekeloeren van achter je glaasje Grand Cru. Maar is wel een probleem met dit heerlijk lakse en luxe leventje. Je wordt er erg lui van. Zo vormt er zich een komkommertijd in je hersenen.

Nou is dit voor een gemiddeld persoon totaal niet erg. Je hebt immers vakantie, dan mag je er ook best van genieten. Gedachten op nul, leunstoel achterover en je bent klaar voor de zomer. Maar ik heb normaal gesproken gemiddeld vijftig ideeën per dag, waarover ik kan fantaseren en die ik ruw uitwerk. In de zomervakantie ben ik gelimiteerd tot drie gedachten: Slapen, werken en terras. Deze drie ideeën werk ik wel met uiterste perfectie uit, maar ze zijn niet echt een goede voedingsbodem voor, bijvoorbeeld, een blog. Alsof je een huis probeert te bouwen op een ondergrond van mayonaise.

Zelfs op het moment dat ik dit schrijf, moet ik lang en hard nadenken over de volgende zin. Die spons, die normaal gesproken fungeert als mijn hersenen, is veranderd in een mengsel van alcohol en polaroidfotopapier. Door de vele zonnestralen zijn alle negatieven overbelicht geraakt en zijn slechts flinters van ideeën te herkennen op de foto’s. Maar deze flinters worden weggedrukt door de alcohol die zo langzamerhand mijn bloed heeft vervangen als belangrijkste lichaamssap. De komkommertijd heeft mij letterlijk omgevormd tot een wandelend omhulsel, waar geen idee uitkomt en geen emotie vanaf straalt.

Nu denk je: Waarom werk je niet één van die vijftig ideeën beter uit? Vrij simpel. Van die vijftig dagelijkse ideeën is er maximaal één die gekwalificeerd is als echt goed en uitwerkbaar. De rest is onzin. Absurde fantasieën die onhaalbaar zijn. Denk aan een prachtig Schots landschap en jij rijdt op je ros er doorheen. Wapperende manen, tranen in je ogen door de frisse ochtendwind en mijlenver niemand in de buurt. Oh ja, ik was vergeten te zeggen dat je ros een eenhoorn is en dat je richting een oude ruïne rijdt om de prinses te redden van haar boze stiefmoeder. Absurd en onhaalbaar idee natuurlijk. Je mag in Schotland niet zomaar overal “paardrijden”.

En dit is één van die vijftig ideeën. Je kunt nu wel nagaan hoe de rest zal zijn. Maar soms komt er een idee bovendrijven, als een pauw tussen de kalkoenen. Prachtig en kleurrijk. Helaas blijft dit idee ver weg als je de hele dag je hersenen vol laat lopen met alcohol. En dat is nou juist precies wat ik de hele zomer doe. Vandaar dat de komkommertijd voor mij een inspiratieloze hel is. Zonder Duivel of eeuwige marteling, maar een barbecue die het laatste beetje hersenen laat aanbakken. Vervolgens wordt de aangebakken grijze massa onder gegooid met cocktailsaus om te beëindigen in de afvalbak naast de half opgegeten hamburger, de rauwe frikadel en de emmer huzarensalade

Naar de zomer kijk je altijd uit. Maar als het is gearriveerd, is het is funest voor je hersenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s