storingIk vind het heerlijk om een avondje lekker voor de buis te hangen of het internet af te speuren naar nieuwe series, films of bizarre feitjes. Youtube-filmpjes van kinderen die van de glijbaan vallen vind ik hilarisch. Leuk geschreven blogs kan ik uren naar turen. Maar vooral aan series kijken op internet spendeer ik een groot deel van mijn online tijd. Helaas was er afgelopen donderdag iets aan de hand wat mijn planning in de war schopte: Een internetstoring.

In mijn hele dorp, en ook in Apeldoorn, lag het internet eruit voor een groot deel van de middag en avond. Aangezien de technici eerst Apeldoorn wilden repareren, zat mijn dorp veel langer dan nodig zonder het world wide web. Apeldoorn is een stad waarvan het inwonersaantal minstens vijf keer zo groot is als in mijn dorpje. Plus het feit dat hun bedrijfsleven meer moet bloeien dan onze tien bedrijfspanden. Ik vond het alleen maar logisch dat deze grote stad eerder geholpen werd.

Gelukkig voor mij ben ik ooit begonnen met de lucratieve hobby van dvd’s sparen, waardoor ik een redelijke collectie films en series heb opgebouwd om dit soort crisissen te overleven. Daarom greep ik deze avond aan om mijn oude vriend “Snatch” maar weer eens onder het stof vandaan te halen. Want ik ga zeker niet naar de tv-zenders kijken die alleen maar herhalingen, soaps of talentenjachten uitzenden. Vandaar: Dvd in de speler, gevaar ontweken en toch een avond voor de buis hangen.

Maar als jij nooit dezelfde hobby’s als ik heb gevormd en jij je internetloze avond de keuze had uit een Steven Seagal film die je al honderd keer hebt gezien of die ene pornofilm die je ooit als grap van je vrienden hebt gekregen, dan is een dvd kijken ook geen optie. Ga je dan met z’n allen een ouderwets en vaak incompleet bordspel spelen? Dat spel wat al generaties lang op de bovenste plank van de boekenkast ligt en waarvan niemand de spelregels meer weet. In een stroomstoring snap ik dat wel. Dan doet niks het meer en speel je in het kaarslicht een potje Monopoly, terwijl je lauw bier drinkt en plakjes rauwe ham eet. De koelkast doet het immers ook niet.

Maar bij een internetstoring doet alles het, behalve het internet. En waar bij ons alleen de computers gebruik maken van het internet, zijn er ook huishoudens waar bijna alles afhankelijk is van deze onzichtbare levensader. De televisie doet het niet, want de ontvanger maakt gebruik van wifi. De telefoon blijft stil, want die zit aangesloten op het huisnet. De tablet kan alleen patience, het mobieltje ook en op één of andere manier de koelkast, de wekker en de elektronische tandenborstel ook. De dvdspeler doet het wel, maar het zit in de naam, deze heeft die kleine schijfjes nodig om voor amusement te zorgen en die had je nou juist niet.

In veel huishoudens is een internetstoring een stroomstoring met het licht aan geworden. Niks doet het behalve opa’s schemerlamp en de Bang & Olufsen tafellamp. Laat ik je zeggen dat een potje Monopoly en stuk saaier en minder gezellig is met lauw bier, plakjes ham en een tl-balk in je gezicht. Dus voor het geval dat er weer een internetstoring komt, zorg dat je een paar goede films in huis hebt. Dan is de crisis voorbij voor je het weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s