The Great GatsbyBaz Luhrmann staat bekend om zijn over-the-top Glitter-en-Glamour films. Wat een geluk dat het boek van F. Scott Fitzgerald zich perfect leent voor dit soort filmmakerij. Flitsend, strak en filmisch heel sterk. Het goede verhaal over de mysterieuze man, Jay Gatsby, was klaar voor Luhrmann make-over. 

En dat pakte verbazingwekkend goed uit mag ik wel zeggen. Alles ziet er heel gelikt uit. Het oog voor detail is groots. En de muziek onder de hele film is geweldig. In plaats van de traditionele jazz uit de jaren 20, maakt Luhrmann gebruik van Jay-Z, Lana Del Rey, Gotye, Jack White en andere hedendaagse artiesten om covers van allerlei popnummers te maken met een lekkere jazzy coating en dikke bas eroverheen. Dit geeft een prachtige mix in de muziek en de muziek speelt hierdoor een belangrijke rol in de film.

Al dit filmische pracht en praal overschaduwt het verhaal van de film. De film is bijna 2,5 uur lang en omdat The Great Gatsby maar een dun boekje is duurt het lang voordat er gang in het verhaal komt. Natuurlijk is het heerlijk om Gatsby in zijn gepimpte Duesenberg Model J over de straten zien racen, maar dit hoeft geen vijf minuten te duren. De film voelt heel traag aan, maar door de art deco stijl en slim gebruik van grootse shots ga je jezelf er niet aan ergeren.

Toch heb je soms het idee dat Luhrmann weer hetzelfde trucje uithaalt bij deze film. De grote overzichtshots, de loepzuivere slowmotions en het schokkerige beeld in sommige scènes. Dit gebeurde ook in Moulin Rouge!, Australia en Romeo+Juliet. Hij weet heel goed wat zijn sterke punten zijn en maakt daar in elke film weer veelvuldig gebruik van. Ook het uitstellen van de eerste verschijning van de mysterieuze hoofdpersoon zit weer in deze film. Het duurt drie kwartier voordat je Jay Gatsby’s gezicht te zien krijgt. Dit deed hij ook bij Satine in Moulin Rouge!

Nick Carraway (Tobey Maguire) verdient redelijk wat in de handel van obligaties en besluit een huis te kopen in een goede buurt. Zijn nieuwe buurman is de mysterieuze Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio). Deze man geeft elke week absurde feestjes waar heel Manhattan op af komt. Maar niemand weet wie Gatsby echt is en hoe hij zo rijk is geworden. Al snel komt Nick Carraway dat alles rondom deze man niet helemaal zuiver is.

Ratings:

IMDB: 7,5

Zelf: 7,3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s