Olympus Has FallenPak één van de Die Hard films, maakt niet uit welke. Stop er wat Steven Seagal/Sylvester Stallone/Arnold Schwarzenegger one-man actie in. Plaats op een random moment in de film (het liefst zo ver mogelijk aan het eind) een aftellende klok. Neem een slechterik die lekker actueel is. Gooi er een sausje van patriotisme overheen. En voilá: Je hebt Olympus Has Fallen. 

Ik weet zeker dat deze film het goed doet bij het Amerikaanse publiek. De dreiging van Noord Korea, de met kogelgaten gevulde red-white-blue vlag en de held die in zijn eentje alles weer recht gaat zetten. In de bioscopen zal het oorverdovende gejoel en gejuich de film hebben overstemd. In de rest van de wereld is dit weer een standaard actiefilm, waarin Amerika zich weer oppermachtig toont. Dit was mijn insteek voordat ik de film ging kijken.

Ik was verrast dat in deze film Amerika zich juist in een zwakkere positie opstelt. Natuurlijk weet je bij dit soort films dat de held altijd wint, maar ze weten dat heel lang te rekken. Er zaten zeker punten in waarvan ik vond dat het alleen maar gold als opvulling: Het overlijden van de First Lady, de terugtrekkende vloot, een gigantisch vliegtuig dat Washington D.C. overhoop schiet. Toch vormt de rest van het verhaal zich tot een redelijk te kijken film.

Natuurlijk is deze film gemaakt voor Amerikanen. Natuurlijk zullen hordes mensen van “The land of the Free” heel trots zijn. In plaats van een keiharde stempel op de film te drukken, hebben de makers een subtielere aanpak gekozen, die beter zou vallen bij de overige landen van de wereld. Helaas hebben ze daardoor met een half oog naar de special effects gekeken. Die zien eruit als uit de nieuwste Call of Duty. Dit zou goed zijn als het een spel was, maar is vreselijk voor een film. Je ziet heel duidelijk dat veel elementen nep zijn en dit leidt af van de film. Antoine Fuqua had dat beter aan iemand anders over kunnen laten. Voor dit soort spektakelfilms denk ik eerder aan een regisseur als Roland Emmerich die wel heel goed met special effects om kan gaan. Gelukkig komt hij met een soortgelijk verhaal, White House Down, eind deze zomer.

Mike Banning (Gerard Butler) is het hoofd van de Secret Service, maar hij wordt ontslagen als de First Lady overlijdt in een auto-ongeluk. Achttien maanden later is hij hier nog steeds niet helemaal overheen. Hij wil graag terugkeren bij de Secret Service, maar de president (Aaron Eckhart) wil dat niet hebben. Als een Zuid-Koreaanse delegatie bij het Witte Huis langskomt gaat het fout. Het Witte Huis wordt aangevallen, de Zuid-Koreaanse president vermoord en de Amerikaanse president gegijzeld. Iedereen in het Witte Huis wordt overhoop geschoten alleen Banning blijft per toeval over. Hij is Amerika’s laatste hoop om de president en de wereld te redden.

Ratings:
IMDB: 7,0
Zelf: 6,0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s