Verboden voor VoetgangersDe top drie ergernissen in het verkeer in Nederland zijn: Bumperkleven, agressief rijden en Rijden onder invloed van alcohol/drugs.

Nou vind ik deze drie ergernissen ook mateloos irritant, maar deze lijst richt zich alleen op autorijders. En mijn ergernis van vandaag gaar juist over iets wat verkeerstechnisch vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk voetgangers.

Iedere automobilist zal het eens zijn dat het vreselijk is als een jongen, van begin twintig met een hanenkam en armen vol plakplaatjes, twee centimeter van je bumper zit in zijn opgevoerde Seat Ibiza of Subaru Imprezza met drie meter hoge spoiler. Lekker drammen en luid toeterend, terwijl de nieuwste plaat van een of andere DJ, die blijkbaar een fetisjisme heeft voor lasergeluiden, uit zijn opengedraaide raampjes blaast.

Meestal als mij dit overkomt ga ik juist langzamer rijden, zodat hij nog geïrriteerder raakt. Helaas overkomt mij dit niet vaak genoeg, aangezien ik veel met het openbaar vervoer reis en zelf dus alleen indirect met het verkeer te maken heb. Vandaar dat ook de top drie van ergernissen mij niet bekend in de oren klinkt.

Wat er over blijft voor mij is de stukken die ik moet lopen tussen trein en bus en tussen station en eindpunt. In deze periodes kom je alleen voetgangers tegen en deze zijn net zo irritant als bumperkleven, agressief gedrag en drank/drugs rijden bij elkaar. Je hebt drie soorten van voetgangers: De wandelaar, de winkelaar en de toerist.

De wandelaar daar val ik onder. Je loopt op een mooie snelheid van A naar B zonder te veel poespas. Deze categorie heeft het meeste last van de overige voetgangers. Iedereen loopt hen in de weg.

De winkelaar is vreselijk. Vaak bewegen ze zich in stellen of groepen. Het ergste is dat ze plots van richting kunnen veranderen. Ze stuiven ineens voor je langs terwijl ze een halve seconde geleden totaal geen interesse hadden voor waar ze zo plots naartoe lopen. Ze lopen je altijd voor de voeten.

De toerist is de ergste categorie. Ze stoppen onnodig, lopen traag en ,door hun groepsomvang, niet te ontwijken. Ze willen van alles foto’s maken op onmogelijke plekken meestal recht voor je neus.

Nu ik dit aan het schrijven ben denk ik: “Hebben meer mensen last van dit overduidelijke verkeersprobleem?” Kunnen we hier geen kamervragen over stellen, wetten schrijven en regelingen treffen om dit probleem uit te bannen? Kunnen we geen systeem bedenken met banen waarin je mag lopen? Of één of ander tuigje met knipperlichten dat je aantrekt als je gaat wandelen. Je geeft aan welke kant je op wil en de mensen achter en voor je kunnen zien waar je heen zal gaan en daarop passen ze hun looproute aan

We moeten een wet hebben die je de toestemming geeft om mensen die in de weg lopen een ferme tik op een achterhoofd te verkopen. Niet te hard of met de vuist, maar voelbaar genoeg om de boodschap over te brengen. PATS. “Oh, sorry. Stond ik in de weg? Het spijt me zeer.”

Helaas klinkt dit als een onuitvoerbaar plan dus tot die tijd draag ik een alarmlicht op mijn hoofd en roep ik: “Pas op. Hete koffie.” Misschien slaat het wel aan. Iedereen gaat dan  aan de kant, maar je loopt wel gigantisch voor lul.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s