AlmereZoetermeer, Lelystad en Borne. Wat hebben deze drie plaatsen gemeen met elkaar. Ze zijn alle drie lelijk op hun eigen manier. Zoetermeer is een wirwar van rare gebouwen. Lelystad is gewoon te nieuw en te modern. En Borne heeft het meest waardeloze kerkplein omdat er geen enkele kroeg aan zit. Maar de lelijkste plaats van Nederland is en blijft nog altijd Almere.

Nu zullen mensen uit Almere denken: “Wacht eens even. Lelystad en onze woonplaats zijn even nieuw en modern. En Zoetermeer is een smeltkroes van pure waanzin als het gaat om architectuur. Waarom zijn wij dan lelijker?”

Vrij simpel. Almere is een uitgestrekte hutspot van vreselijk modernisme, terwijl Lelystad nog enige vorm van samenhang heeft in de ontworpen gebouwen. De huizen passen bij de kantoorgebouwen. En tussen al deze gebouwen zit hier en daar een pareltje gemaakt met een uitzonderlijke staal vernuft.

En waar Zoetermeer een opeenhoping van, naar schijn, ongekwalificeerde architecten heeft laten prutsen, heeft het stadscentrum een streepje voor door in het bezit te zijn van Oud-Hollandse huizen. Almere heeft hele stadsdelen laten creëren door professionals zonder gevoel van samenhang.

Soms kijk ik ernaar en vraag ik me af wat de architect gedacht moet hebben. “Laat ik een bakstenen gebouw met een groene voor- en achterkant maken, zodat niemand kan zien of het gebouw af is of nog steeds in aanbouw.” of “Laat ik tussen deze donkerbruin gekleurde huizen en fel oranje flat zetten. Want dat is vast mooi.”

Hallo architect. Hoe heb jij deze ontwerpen door de planningscommissie gekregen? “Oh, een gebouw van vier tegengestelde kleuren en geen hoeken staat perfect naast dit okerkleurige zwemparadijs van twee meter breed zonder ramen.” Geen wonder dat Almere het hoogste criminaliteitscijfer van Nederland heeft. Ik zou ook een kilo LSD slikken om tussen de bizarre creaties te trippen en vervolgens een hamer in het hoofd van mijn buurman te planten, omdat ik dacht dat hij nog in aanbouw was.

Sorry hoor mensen uit Almere. Jullie zullen waarschijnlijk wel een andere kijk hierop hebben. Maar ik blijf van mening: Almere, ik zou er niet dood gevonden willen worden. Ten eerste ben ik dood en ten tweede ben ik in de lelijkste plaats van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s